štvrtok 6. februára 2014

Big Bad Wolves (Mi mefahed mezeev hara)

Produkcia: Izrael, 2013
Réžia: Aharon Keshales, Navot Papushado
Scenár: Aharon Keshales, Navot Papushado
Hudba: Haim Frank Ilfman
Hrajú: Lior Ashkenazi, Tzahi Grad, Rotem Keinan
Dĺžka: 109 minút
Prístupnosť: od 18 rokov

     Séria brutálnych vrážd malých dievčat privedie políciu k miestnemu učiteľovi Driorovi (Rotem Keinan). Dievčatká boli pred vraždou unesené, omámené drogami, opakovane znásilnené, surovo mučené a vrah im nakoniec odrezal hlavu, zakopal ju na neznámom mieste a telo predhodil polícii. Tá sa preto nezdráha použiť pri výsluchu svojrázne metódy, no nepodarí sa im získať priznanie a musia ho prepustiť. Po uniknutí videozáznamu z výsluchu je detektív Miki (Lior Ashkenazi) prepustený zo služby, no presvedčený, že je vrahom Drior, pokračuje vo vyšetrovaní na vlastnú päsť. Na scéne sa však objavuje aj tretí hráč - otec poslednej obete Gidi, vyšetrovateľ z vnútorného, ktorý sa nezdráha použiť nijaké prostriedky, aby sa dopátral pravdy...
     Big Bad Wolves je podľa môjho názoru právom považovaný za jeden z najzaujímavejších a najlepších filmov uplynulého roka - samotný Quentin Tarantino ho prehlasuje za úplne najlepší. A niet sa čomu diviť, režisérsko - scenáristická dvojica Keshales&Papushado mieša bravúrny žánrový kokteil, a ich snímka funguje rovnako vynikajúco ako čiernohumorná komédia, mrazivá, atmosférická kriminálka aj surový a pomerne brutálny thriller.
     Ustáleným motívom príbehu je pomsta a snaha dopátrať sa pravdy - v tom sa zhodnú aj Miki a Gidi, ktorí sa rozhodnú Driora uniesť a dostať z neho miesto, kde zakopal hlavy dievčat. Film nabáda diváka k hlbšiemu zamysleniu sa a porovnaniu praktík a povesti izraelskej polície s tou, ktorá je vlastná notorickej, nechválne známej izraelskej tajnej služby - Mossadu. A pri filme si na toto prirovnanie nejeden raz spomeniete. Film však nestojí len na priamočiarom prostom príbehu, ale scenár umne kľučkuje medzi faktami a hádže dvojici "detektívov" pod nohy zásadné dejové zvraty a nečakané situácie. V dôsledku toho dochádza medzi Gidim a Mikim, ktorým zmietajú pochybnosti o Driorovej vine, k hádke, ktorá znamená koniec ich spolupráce - jeden musí z hry von. 
     Aj keď by sa to tak mohlo zdať, film nevyužíva samoúčelnej brutality na efekt, ale práve na vykreslenie reality v súčasnom Izraeli. Zároveň prezentuje spôsoby podrývania ľudskej psychiky a vlastnej hrdosti, o ktorú je Drior postupne pripravovaný - Gidi je rozhodnutý urobiť mu s výnimkou znásilnenia všetko, čo spravil on jeho dcére. Film pranieruje samozvanú spravodlivosť, ktorú berú občania do vlastných rúk, a necháva diváka polemizovať nad zásadnými otázkami - čo ak je ten človek skutočne nevinný? Čo ak sú vyšetrovatelia, uchyľujúci sa k takýmto praktikám, rovnakí alebo ešte horší? Na to si musí divák odpovedať sám.
     Trojica hlavných hercov, teda Lior Ashkenazi, Tzahi Grad a Rotem Keinan, sú bez výnimky skvelý, a podávajú vynikajúce výkony - už teraz si ich viem, rovnako ako režisérov a scenáristov, predstaviť pri práci na hollywoodskom spektákli a som si istý, že o nich ešte budeme počuť. Samotný Tzahi Grad alias otec Gidi je jedným z najlepších predstaviteľov "záporných" rolí uplynulého roka - i keď v tejto snímke niť nie je čiernobiele, a tak sa dá aj nad jeho postavou polemizovať. Lior a Rotem však za ním ani na sekundu nezaostávajú, sú prirodzený a vďaka tomu aj uveriteľný. Casting odviedol skutočne výbornú prácu.
     Pochváliť musím, a to, priznávam, nerobím často, aj kvalitnú kameru, ktorá zaručuje špičkový obraz a pôsobí dojmom do haliera bezchybne využitého rozpočtu. Do druhej technickej kategórie, ktorú stojí za to spomenúť, spadá vynikajúca hudba z pera skladateľa menom Haim Frank Ilfman, ktorú pre film nahral Londýnsky metropolitný orchester - ako ochutnávku ponúkam mrazivú hlavnú tému.
     Film ako po formálnej, tak obsahovej a hereckej stránke pôsobí veľmi konzistentne a vyrovnane, drží si tempo a je prostý hluchých miest či zbytočných scén. K dokonalosti má však ešte kus, predsa len miestami pôsobí miera brutality až prehnane a zopár drobností by si ešte zaslúžilo doladiť, no ja som nadmieru spokojný a môžem Big Bad Wolves bez výčitiek vyhlásiť za jeden z filmov roka, a pravdepodobne aj najväčšie prekvapenie, aké som od Izraelitov rozhodne nečakal. Jednoznačne odporúčam.
8.5/10

Žiadne komentáre: