utorok 4. marca 2014

Veľký (Big)

Produkcia: USA, 1988
Réžia: Penny Marshall
Scenár: Gary Ross
Kamera: Barry Sonnenfeld
Hudba: Howard Shore
Hrajú: Tom Hanks, Elizabeth Perkins, Robert Loggia, John Heard, David Moscow, John Lovitz, Mercedes Ruehl, Gary Howard Klar, Jaime Tirelli, Jared Rushton...
Dĺžka: 99 minút
Prístupnosť: od 12 rokov

     V časoch nárastov rôznorodosti a kvantity v komediálnom žánri, sa vo filme BIG dokázalo uplatniť veľké množstvo aspektov, ktoré pri spätnom prirovnávaní s konkurenciou disponujú jedinečným čarom, ktoré preveril aj zub času. Pri sledovaní takéhoto typu filmu existujú dve hlavné skupiny divákov. Väčšinová, ktorá nedá dopustiť na klasické hollywoodske šablóny, má rada inteligentnú zábavu s dbaním na hodnoty a stotožnením s hlavnými postavami. Tá druhá – kritická, poukazuje na absolútne kontraproduktívny efekt. 
Z Hanksa robia nesympatického pózera, ktorý hrá vždy v romantických, patriotistických, naivných, nevtipných a citovo vydieračských filmoch. A najlepším spôsobom je práve „ozrejmiť“ a v zadefinovanom divákovi vyvolať „snahu“ chápať a rozlišovať konštruktívne argumenty druhej strany a nezahmlievať  neobjektívne ilúzie.
     Film Veľký (1988) vznikol v čase, ktorý mu bol prínosným a zhovievavým. 80.kové akčné filmy a komédie sú nostalgickou obhliadkou do vtedajších časov, ale množstvo z nich kvalitatívne nestačí na konkurenčné a celoplošné prirovnávanie s elitou. V tomto prípade nejde ale o nič z klasickej „zaužívanej a opakujúcej filmovej výstavby“. V podstate z jednoduchej romantickej vetvy sa pomocou osudového „kúzla“ vytvorila unikátna „lovestory“.  13 ročný Josh si želal, že keď sa jedného dňa zobudí, bude veľkým mužom. Zo dňa na deň sa mu to podarilo a jeho predpubertálna persona sa uväznila do tela 30 ročného muža. Zamestnal sa do firmy, ktorá vyrábala hračky a keďže bol stále mysľou dieťaťa, mal najlepšie nápady ako a čo predávať pre tých najmenších. Josh (Tom Hanks) bol nesmierne energetický a charakterovo dobráckejší človek ako väčšina jeho postarších kolegov a práve to imponovalo jeho kolegyni, ktorú stvárnila Elizabeth Perkins. Josh nevie, ako sa má v intímnejších chvíľach zachovávať a práve vďaka takýmto „rozporom“ sa valí jedna komická situácia za druhou. Takáto „láska“ je ale úprimnejšia ako všetky ostatné. Josh ale nedokázal takto žiť a pochopil, že najlepšie bude vrátiť  sa domov za mamou a žiť ako dovtedy. Aj vďaka mladému kamarátovi Billymu a čarovnému automatu sa to nakoniec podarilo. Záverečné odlúčenie patrí medzi veľmi úprimné a dejový celok pôsobí  maximálne všestranným dojmom. Vhodným pre mladých, starých, chorých, šťastných, bohatých, chudobných...
     Trocha som sa obával gýčovitosti a laxnosti réžie Penny Marshallovej. Treba spomenúť, že ženy točia veľmi málo a keď už aj dačo vznikne nie vždy to korešponduje s kvalitou. Film Veľký sa síce drží na slušnej porcii základných a zabehnutých klišé fígľoch, ale jeho nevšedný presah a kvalitný scenár z neho robia významnú komédiu, významné fantasy a významný film. Taký, ktorý určuje žánrové smerovanie.
8/10

Žiadne komentáre: