piatok 18. júla 2014

Večer najlepších videoklipov

     Jubilejná 300. prednáška Petra Konečného, odohrávajúca sa túto stredu v priestoroch bratislavského KC Dunaj, sa niesla v duchu opojného spojenia hudby a obrazu. Témou celého večera boli totiž videoklipy - presne tie, ktoré máme, ale často aj nemáme možnosť vidieť na známych hudobných programoch - kontroverzný obsah (ktorého zosobnením je už legendárny Smack My Bitch Up od The Prodigy - vyhľadávať len na vlastnú zodpovednosť) totiž vôbec nie je výnimkou. V priebehu vyše dvoch hodín nás Peter Konečný previedol svetom tých najzaujímavejších klipov, ktoré v sebe majú čosi viac - nech už je to vlastný malý príbeh, posolstvo, alebo "len" originálny nápad.
Medzi spomínanými nechýbali ani výrazní režiséri videoklipov, ktorí majú svoje významné miesto aj na filmovom plátne - Michel Gondry a jeho ikonický, dokonale zohraný klip k skladbe Duft Punk - Around The World, Jonathan Glazer a dvojica jeho uhrančivých, stereotypu sa vymykajúcich zvláštnych klipov Rabbit In Your Headlights (U.N.K.L.E.) a Karma Police (Radiohead), a trojicu najznámejších uzatvárajúci Spike Jonze a klip ku skladbe Weapon of Choice (Fatboy Slim) s Christopherom Walkenom. Tým sa však výčet tých najzaujímavejších a najnevšednejších klipov ani zďaleka nekončí. Veľmi zaujímavým zážitkom pre každého, kto sa s ním ešte nestretol, musí byť známy klip ku skladbe Imitation of Life (R.E.M.), ktorý zaujímavo pracuje s každou zložkou komplikovaného prostredia, v ktorom sa simultánne odohráva mnoho dejov a menších príbehov naraz. Originalita nechýbala ani spolupráci Tori Amos a Adriena Brodyho, ktorej výsledkom je A Sorta Fairytale. Obdiv si vyslúžilo aj industriálne decibelové peklo hraničiace s hororovým podobenstvom o masmediálnej kontrole (a mnohom ďalšom) Come To Daddy (Aphex Twin a režisér Chris Cunningham), ktoré zostalo ešte mnohým dlho potom rezonovať v hlave - a zjavne aj Skrillexovi, ktorého podnietilo ku klipu pre jeho First Of The Year (inšpirácií tu však bolo zrejme viac). Opomenuté nezostali ani klipy animované - teda Why Does My Heart Feel So Bad? (Moby) a Paranoid Android (Radiohead). Prednáška končila troma nesmierne zaujímavými kúskami. Boli to drastický nervák Burn My Shadow (U.N.K.L.E.), štýlový Hey Boy Hey Girl (The Chemical Brothers) a nie tak celkom hudobný, zato pomerne originálny Splitscreen: A Love Story. Do samostatnej kategórie patrí genderová paródia Big Bad Wolf (Duck Sauce). No a aby bolo možné spraviť si obrázok, ako sa klipy robiť NEMAJÚ, vyberám tri kúsky z "rýchleho kola pekla", ktoré prebehlo približne v polovici prednášky: Maduar - Do it, Modern Talking - You're My Heart, You're My Soul a Justin Bieber - Mistletoe. Špeciálnu pozornosť si zaslúžia dva kúsky dokonale spĺňajúce funkciu očistca a povinnej psychohygieny: Steklovata - Novy God a Hoch Tirol - Konis Hupen.
     Už 13.8. sa s Petrom Konečným môžeme opäť stretnúť v KC Dunaj na ďalšej prednáške, tentoraz pod názvom Večer filmov, ktoré zmenili svet.

Žiadne komentáre: