sobota 8. februára 2014

Špina (Filth)

Produkcia: Veľká Británia, 2013
Réžia: Jon S. Baird
Scenár: Jon S. Baird
Kamera: Matthew Jensen
Hudba: Clint Mansell
Hrajú: James McAvoy, Jamie Bell, Imogen Poots, Joanne Froggat, Tony Curran, Gary Lewis, Eddie Marsan, Shauna McDonald, Jim Broadbent
Dĺžka: 97 minút
Prístupnosť: od 18 rokov

     Bruce Robertson je priemerným škótskym policajtom s dobrými vyhliadkami na povýšenie a prípadom brutálnej vraždy japonského študenta na krku. Pod policajným odznakom sa však skrýva skorumpovaný odpudzujúci narkoman a alkoholik, vyžívajúci sa v násilí, sexe a bez štipky úcty ku čomukoľvek a komukoľvek. Jeho zdanlivo nevyčerpateľná arogancia sa však blíži do bodu absolútneho psychického a sociálneho rozkladu.
     Univerzálne politicky a spoločensky nekorektná komédia nesúca sa v znamení vianočného drogového opojenia zďaleka najväčšej svine široko ďaleko, detektíva seržanta Brucea Robertsona, pochádza neprekvapivo z pera legendárneho škótskeho spisovateľa Irvina Welsha, stojaceho za kultovým Trainspotting Dannyho Boylea či Acid House Paula McGuigana (Nabiť a zabiť, Sherlock), ktorý si s trochou kontroverzie a nechutnosti nikdy nerobil hlavu - práve jeho prístup mu vyslúžil slávu a svetové uznanie. Špina je na jednu stranu trochu neprimerane vulgárnou spoločenskou satirou, na druhú stranu nechutne zábavnou komédiou, ktorá sa môže merať jedine s Vlkom z Wall Street, ale oproti nemu pôsobí skôr ako odľahčená verzia. V skutočnosti je možno ešte kontroverznejšia ako Scorseseho óda na kapitalizmus, navyše obsahuje mnoho spletitých odkazov... a je to fikcia.
    Detektív seržant Bruce Robertson (James McAvoy) , stelesnenie ľudskej špiny a podhubie zvrátenej morálky podrývajúce spoločenskú hierarchiu a autoritu, je figúrkou na pohľadanie. Intenzívny mizantrop a násilník, ktorý nemá k rasizmu a sektám ďaleko, nie nepripomína legendárneho Alexa DeLarga (Malcolma McDowella) z kontroverznej Kubrickovej majstrovskej adaptácie Mechanického pomaranča. A to nie je jediný odkaz a analógia s týmto, ale aj mnohými inými snímkami a popkultúrou všeobecne. Najlepším príkladom prepojenia s kultovým filmom sú opakované scény, hraničiace svojím spracovaním s fantasy, v ktorých je Bruce na sedení so svojim fiktívnym psychiatrom Dr. Rossim (Jim Broadbent). Odkaz na Alexovho psychiatra je zrejmý, je tu však toho viac - jazyk, ktorým Broadbent rozpráva, sa nápadne podobá tomu z Mechanického pomaranča. To by už bola extrémna a ľahko napadnuteľná zhoda náhod - a Irvine Welsh to vie. Bairdov scenár nám však všetko servíruje s takou oplzlosťou a vtipom, že sa nič nedá brať vážne.
     James McAvoy v hlavnej roli predvádza čosi, čo sa k jeho doterajším roliam nedá ani čiastočne prirovnať okrem jediného - opäť sa perfektne vytrháva zo škatuľky predstaviteľa idealistických mladíkov, ktorí všetko berú s nadhľadom. Zo subjektívneho hľadiska môžem povedať, že sa jedná o jeho doposiaľ najlepšiu rolu vôbec, čo potvrdzuje aj soška z Britských nezávislých filmových cien. Do svojej postavy sa takmer nekontrolovateľne vžíva a do poslednej kvapky využíva celé spektrum emócií, postojov a výrazov, ktorými jeho herectvo oplýva. Vďaka tomu podáva jeden z najvýraznejších výkonov roka a je takmer ku podivu, že nebol nominovaný na významnejšie ocenenie (menovite BAFTA, v oscarovej bitke by tento rok nemal šancu), no aspoň upevnil svoje postavenie jedného z najžiadanejších britských hercov súčasnosti.     
     Samotný príbeh ukrýva mnoho prekvapení, a nie je núdza ani o wow-efekt, predovšetkým odhalenie zhruba 20 minút pred koncom môže nejednému privodiť kultúrny šok, a nebojím sa ho prirovnať ku genialite záveru Klubu bitkárov. A nebolo by to príliš od veci, Špina, alebo ešte lepšie český preklad Sviňák, si s postupom času určite vybuduje podobnú povesť a zapíše sa medzi novodobé legendy. V ceste mu stojí len momentálne naladenie divákov a aktuálne zrovnávanie s Vlkom z Wall Street, a svoje kvality naplno preukáže až keď trochu opadne záujem o filmy s nálepkou 2013.
     Osobne si myslím, že je Špina jedným z najosobitejších a aj najlepších filmov roka, detailne odhaľujúca identitu prehnitých, do morku kostí prehnitých jedincov, zamorujúcich modernú spoločnosť.
9/10

Žiadne komentáre: