piatok 7. marca 2014

Nebraska

Produkcia: USA, 2013
Réžia: Alexander Payne
Scenár: Bob Nelson
Kamera: Phedon Papamichael
Hudba: Mark Orton
Hrajú: Bruce Dern, Will Forte, June Squibb, Bob Odenkirk, Stacy Keach, Devin Ratray, Rance Howard, Missy Doty, Bob Nelson
Dĺžka: 115 minút
Prístupnosť: od 12 rokov

     Niekedy máte chuť aj na filmy, dotýkajúce sa úplne, ale absolútne obyčajných, civilných tém, problémov a vzťahov, na ktoré filmári často nazerajú s citlivým nadhľadom. Práve vďaka tomu mám také filmy ako Nedotknuteľní, ale napr. aj Forrest Gump. A diváci tieto filmy zbožňujú.
     Nebraska je na prvý pohľad príjemná záležitosť, ktorá netlačí zbytočne na pílu, nesnaží sa z vás nasilu vymačkať pár sĺz, ani nijako inak neútočí na divákove emócie a dojmy. Miesto toho ponúka maximálne obyčajný príbeh starého muža, ktorý začína senilnieť a tak naletí na oznam o údajnej peňažnej výhre, ktorú si však musí ísť vyzdvihnúť až do Nebrasky, čo nie je od Montany, kde žije, práve najbližšie. Napriek tomu, že sa ho rodina snaží presvedčiť a od plánu odhovoriť, opakovane uteká z domu dovtedy, kým sa ho tam mladší syn napokon nerozhodne vziať autom. Začína sa zaujímavá cesta, počas ktorej stretáva otec starých priateľov ako aj známych, s ktorými má nedoriešené záležitosti.
     Hneď na úvod poviem, že Nebraska je skutočne dobrým, a, pre niekoho paradoxne, aj veľmi zaujímavým filmom. Režisér Alexander Payne ju pojal nielen ako zľahka komediálnu drámu, no dá sa označiť tiež za malý americký miestopis. Čiernobiela forma, ktorá často dodáva filmu dojem komornosti, tu aj vďaka výraznému a častému natáčaniu v exteriéroch, tu pôsobí presne naopak, a divák sa cíti, akoby bol skutočne s hlavnými hrdinami v otvorenej, typicky malomestskej americkej krajine. A musím povedať, že je na ňu krása hľadieť. Ale nebojte sa, film nie je zahľadený do seba, a stále sleduje ústredný príbeh.
     Payneov scenár z námetu ťaží maximum, a zaoberá sa najrôznejšími motívmi. Máme tu napr. tému vzťahu otca a syna, teda hlavných protagonistov. Zdá sa, že Bruce Dern a Will Forte pritom ani nemusia vynakladať prílišnú námahu, a hrajú tak prirodzene, že len podtrhávajú dojem skutočného, bežného príbehu. Payne sa podrobnejšie pozerá ako na samotnú tému senility a staroby, ktorá núti starého otca k rôznym nezmyslom, a často ho zanecháva dezorientovaného nielen v čase a priestore, ale aj vlastnom živote a myšlienkach, tak aj vzťahy v rámci rodiny. Tie údajná výhra v lotérii ukáže v pravom svetle - odrazu si všetci chcú utrhnúť z koláča, a tak sa na povrch derú staré spory a údajné nároky na rozličné kompenzácie a vyrovnania sa, ktoré sú často založené na klamstvách a polopravdách. Podobne je to aj s niektorými starými známymi, ktorých na svojej ceste stretávajú. Nebraska si však neustále udržiava nadhľad a nesnaží sa diváka zdeptať, takže nie je núdza ani o príjemné scény, radostné stretnutia po rokoch a momenty, ktoré zahrejú pri srdci. Aj tu sa však Payne stále drží reálneho pojatia, a tak neskĺza do presladenia, či dokonca gýča (zarytý odporcovia Richarda Curtisa si teda môžu vydýchnuť). 
     Vo filme sa teda objavuje mnoho pozoruhodných postavičiek, ktoré istým spôsobom vplývajú na starého muža - niekto chce vrátiť dávnu pôžičku, niekto len prehodiť pár slov, a niekto sa radšej len z diaľky pozerá a spomína na dávne časy. Všetky postavy sú bez výnimky výborné, skvele zahrané, a jednoducho im niet čo vytknúť.
     Čo sa technického spracovania týka, spomenul som už čiernobielu formu, ktorá filmu veľmi pristane. To isté si môžem dovoliť povedať ako o kvalitnej, neurážajúcej kamere, ktorá perfektne zachytáva každý výraz a detail reči tváre Brucea Derna, tak aj o výborne zvolenej hudbe Marka Ortona, krásne ladiacej s celkom.
     Nebraska je ten typ filmu, na ktorý nemusíte mať náladu - on vám ju spraví sám. Od nálady sa však odvíja to, či vás film "len" skvele zabaví a pritom ponúkne aj niečo viac, alebo vás úplne odzbrojí. U mňa to bola prvá možnosť, a možno je to len tým, že som ráno vstal ľavou nohou. Nebrasku si preto rád pozriem znovu, a myslím si, že aj väčšina divákov, ktorá mala doteraz možnosť tento krásny film, donedávna putujúci len po festivaloch, vidieť. A teším sa na ďalší Paynov výtvor.
8,5/10

Žiadne komentáre: