streda 19. februára 2014

Strážca poriadku (Justified) - 1. séria

Produkcia: USA, 2010
Réžia: Michael Dinner, Fred Keller, Adam Arkin, Jon Avnet, Rod Holcomb, Michael Watkins, Peter Werner, John Dahl, Tony Goldwyn, Michael Katleman
Scenár: Graham Yost, Benjamin Cavell, Chris Provenzano, Gary Lennon, Wendy Calhoun, Dave Andron, Fred Golan, Benjamin Daniel Lobato
Kamera: Francis Kenny, Peter Levy
Hrajú: Timothy Olyphant, Nick Searcy, Joelle Carter, Jacob Pitts, Erica Tazel, Walton Goggins, William Ragsdale, David Meunier, M.C. Gainey, Rick Gomez, Raymond J. Barry, Linda Gehringer, Ray Porter, Brent Sexton, Jere Burns

     Raylan Givens, príslušník federálnych jednotiek U.S. Marshalls, je po zastrelení mafiánskeho vraha v Miami preložený do svojho rodného mestečka na východe Kentucky, domova legendárnych smažených kurčiat a najväčšieho zapadákova široko ďaleko. A Raylan nie je práve milovník pokoja, problémy na seba nenechajú dlho čakať.

     Nebudem chodiť okolo horúcej kaše - Strážca poriadku je jednoznačne najlepším súčasným westernom na televíznych obrazovkách, a neporazia ho ani vynikajúce historické minisérie ako Klondike alebo Krvavá vojna: Hatfieldovci a McCoyovci. Seriál televízie FX, ktorá má na svedomí taktiež úspešné seriály Zákon gangu či American Horror Story. Príbeh sleduje už spomínaného drsného pištoľníka Raylana Givensa, ktorý pre ranu nikdy nechodí ďaleko a hlášky servíruje s kadenciou ľahkého guľometu. A neplatí to len o ňom - celý príbeh je vystavaný na skvelej, takmer až románovej štruktúre, ktorá s ľahkosťou prepletá výraznú hlavnú dejovú linku s epizodickým dianím elegantne a prirodzene, pričom v oboch dodržuje všetky správne zásady a zachováva rovnocenné postavenie. Sem-tam kvalita kolísa (celková bilancia je približne 4-5 geniálnych dielov, asi 3 výborné, 3 "len" nadpriemerné a 1-2 tuctové a priemerné), vďaka čomu je napr. úvod trochu rozpačitejší - hneď druhá epizóda točiaca sa okolo utečenca, ktorý sa pokúša nájsť svoj dávny lup, má slabší scenár a pokusy o humor spadajú skôr do kategórie trápnosti - zato najmä ôsma epizóda, v ktorej sa v budove U.S. Marshalls vyostruje rukojemnícka dráma, môže hrdo nosiť na čele nálepku "scenáristická genialita". Bohužiaľ toto občasné zakopnutie mierne znižuje dojem z celej série, ktorá inak takmer čisto a perfektne graduje až k strhujúcemu finále.
     Celková atmosféra jedného veľkého zapadákova, ktorého obyvatelia sa delia do dvoch kategórií - tí, ktorí sú natoľko hlúpy, že nechcú odísť, a tí, ktorí už nemôžu - je fantastická. Westernová štylizácia je bravúrnym ťahom na bránku, no keďže je to stále drsná old-schoolová akčná kriminálka, seriál si dokážu užiť aj najzarytejší odporci "koltov prekliato nízko u pásu". Timothy Olyphant v hlavnej roli zasa spoľahlivo priláka nežnejšie pohlavie - a to bez toho, aby sa pripravil čo i len o štipku zo svojej nepopierateľnej charizmy, výborného herectva a postavy ako šitej na mieru - verte neverte, mnohí ho dokonca zrovnávajú s niekdajším Clintom Eastwoodom v dobách jeho najväčšej slávy. A majú prečo - práve o je najväčším ťahákom celej série, a či už chcú alebo nechcú, všetci ostatní herci, i keď majú výrazné, úžasne napísané postavy, skvelé zápletky a zvraty, ktoré dynamicky hýbu dejom, stále sú len vedľajší - pretože Olyphant je neprekonateľný.
     A to mu sekundujú Nick Searcy ako Raylanov šéf Art Mullen, Joelle Carterová a Natalie Zea ako dve neopakovateľné femmes fatales Awa Crowder a Raylanova ex-manželka Winona Hawkins, Walton Goggins, David Meunier a M.C. Gainey ako členovia klanu Crowderovcov, William Ragsdale, Brent Sexton, Rick Gomez a mnohí ďalší. Za zmienku stojí aj úvodná téma Long Hard Times To Come od GANGSTAGRASS, ktorá si vyslúžila cenu Emmy.
     Suma sumárum, seriál Strážca poriadku, ktorý môžete aktuálne vídať aj na stanici Dajto, je špičkovou záležitosťou, ktorá má jedinú chybičku na kráse - to najlepšie ešte len príde s ďalšou sériou.
8.5/10

Žiadne komentáre: