piatok 10. januára 2014

Bergman - Persona
Produkcia: Švédsko, 1966
Réžia: Ingmar Bergman
Kamera: Sven Nykvist
Hrajú: Bibi Andersson, Liv Ullmann, Margaretha Krook, Gunnar Björnstrand
Dĺžka: 85 minút
Prístupnosť: od 18 rokov

V polovici 60.-tych rokoch trpel slávny švédsky režisér Ingmar Bergman ťažkou chorobou sprevádzanou tvorivou krízou a hľadaním vlastnej identity. V tomto období stvoril jedny zo svojich najosobitejších a najgeniálnejších diel ako napr. prvý diel voľne previazanej ostrovnej trilógie, psychologický horor Hodina vlka (1968), alebo práve Personu, v ktorých sa naplno prejavilo jeho majstrovstvo a režisérsky um.
Persona je jednou z najosobitejších a zároveň najautobiografickejších snímok jeho kariéry. Podobne ako Hodina vlka je šokujúcou štúdiou osobnosti, tentoraz ženy, slávnej divadelnej herečky Elisabeth, ktorá prechádza krízou identity, prestáva hovoriť, stráca kontakt s okolitým svetom a uzatvára sa do seba. Jej protikladom je výrečná ošetrovateľka Alma, ktorá ju berie na liečebnú terapiu k moru. Medzi ženami začína postupne vznikať zvláštny vzťah - herečka zostáva stále nemá a učí sa len počúvať, a ošetrovateľka ju vpúšťa stále hlbšie do svojho osobného života.
Persona je vrcholom Bergmanovho umenia a je pôsobivou parafrázou na ľudské vzťahy, kladúca dôraz na psychológiu postáv a celá ťarcha deja spočíva na pleciach oboch talentovaných hlavných predstaviteliek - zatiaľ čo Bibi Andersson má k dispozícii množstvo monológov, ktorých je film plný, Liv Ullman ako nemá herečka vyjadruje všetko len pomocou jemnej tvárovej a výrazovej mimiky.
Celý príbeh je znepokojivým ponorom do pokrútenej a zvrátenej ľudskej osobnosti, pretkaný Bergmannovými desivými víziami a nočnými morami, ktoré samému filmu už predchádzajú v šokujúcom a kontroverznom úvode. Záver je akoby návratom z temného sna do reality a je pre diváka vykúpením z psychického trýznenia, ktoré preň Bergmann pripravil. Strhujúci zážitok, aký sa opakuje len niekoľko ráz za život.
10/10

Žiadne komentáre: