utorok 14. januára 2014

Temný případ (True Detective)

Produkcia: USA, 2014
Réžia: Cary Fukunaga
Scenár: Nick Pizzolatto
Kamera: Adam Arkapaw
Hrajú: Matthew McConaughey, Woody Harrelson, Michelle Monaghan
Dĺžka: 60 minút
Prístupnosť: od 18 rokov

     V roku 1995 bolo v štéte Louisiana objavené zohavené telo rituálne zavraždenej Dony Langeovej. Po stopách vraha sa vydávajú detektívi Rush Cohle (McConaughey) a Martin Hart (Harrelson). Prípad sa však po čase začína meniť v zúfalé prenasledovanie, ktoré ani po 17 rokoch nie je u konca...
     Nový osemdielny kriminálny seriál z produkcie televíznej stanice HBO sa v rámci celosvetovej premiéry predstavil aj českým a slovenským divákom v pondelok 13.1. Stavia na prístupe, aký bol zvolený aj napríklad u American Horror Story, teda s každou sériou sa môžeme tešiť na úplne nový príbeh, postavy a obsadenie.
     Pilotný diel prvej série predstavuje dvojicu nesúrodých detektívov. Martin Hart je usadený policajtom s rodinným zázemím a jeho život sa ničím nelíši od miliónov ďalších Američanov - teda s výnimkou toho, že vyšetruje vraždy. Rush Cohle je síce špičkový vyšetrovateľ, no má problémy s alkoholom, drogami a trpí nespavosťou. Okrem toho nie je v zbore vďaka svojmu zovňajšku a správaniu príliš obľúbený a ľahko si robí nepriateľov. Obaja sa stretávajú pri vyšetrovaní záhadnej vraždy mladého dievčaťa, ktoré začína postupne čoraz viac zasahovať a ovplyvňovať ich životy.
     HBO opäť nesklamalo - po stránke scenára je to o vysoký nadpriemer plný hypnotických momentov, ktorý nie je chudobný na silné scény ani výborne napísané postavy. McConaughey a Harrelson k sebe skvele pasujú, ale nedajte sa oklamať - žiaden buddy humor ani nič podobné tu nenájdete - Pizzolattov scenár je chladný a temný, ako napovedá samotný názov, a je len miestami odľahčený vtipom či narážkou. Inak sa jedná o čistokrvnú kriminálku ráže oceňovaného Zločinu. Veľmi originálna a nosná je idea paralelných časových línií, ktoré sa odohrávajú v rokoch 1995, 2002 a 2012, a my tak simultánne sledujeme prvotné vyšetrovanie, rozkol medzi "parťákmi" a dohru po rokoch.
     Jedinou chybičkou na kráse je, že aj napriek prepracovanosti scenára a parádnym výkonom si neviem pomôcť - vidím tu menšiu podobnosť s už momentálne kultovým seriálom Hannibal ako v prípade, tak v postave Rusha Cohlea. 
     Konečný dojem podporuje všeobecnú mienku, čiastočne vytvorenú ž luxusnou reklamnou masážou, že sa diváci dočkajú ďalšieho malého pokladu, ktorý v sezóne vynikne nad konkurenciou a príjemne prekvapí. K dokonalosti má ešte kus cesty, ale prípad sa ešte len začína...
8.5/10
     

Žiadne komentáre: