utorok 28. januára 2014

Black Sails

Produkcia: USA, 2014
Réžia: Neil Marshall, Sam Miller, T.J. Scott
Hudba: Bear McCreary
Hrajú: Toby Stephens, Luke Arnold, Clara Paget, Mark Ryan, Hakeem Kae-Kazim, Jessica Parker Kennedy, Patrick Lyster, Langley Kirkwood, Jeremy Crutchley, Tom Hopper.
Dĺžka: 60 minút
Prístupnosť: od 18 rokov

     Plachty napínajúce sa vo vetre, zvuk praskajúceho dreva, pach pušného prachu a závan starých čias. Nemilosrdný kapitán Flint a jeho parta špinavcov, pirátov a námornej zberby je tu! Píše sa rok 1715, každá civilizovaná zem vyhlasuje vojnu pirátstvu, a piráti vyhlasujú na oplátku vojnu celému svetu...
     Treba uznať, že skutočné námorné dobrodružstvo sme tu nemali už dávno - približne od dôb prvých Pirátov z Karibiku a série filmov o Horatiovi Hornblowerovi. Nový seriál tekevízie Starz Black Sails z produkcie Michaela Baya sa vracia do obdobia "Zlatého veku pirátstva", 20 rokov pred dianím z legendárneho románu Roberta Louisa Stevensona Ostrov pokladov. A vráža do toho aj poriadne peniaze, čo je vidno najmä na veľkolepej výprave a efektoch - námorné pasáže  minuloročných Vikingov sú v porovnaní s Black Sails papierové lodičky vo vani. 
     Herecké obsadenie je rozporuplné - na jednu stranu pomerne kruto vládne Toby Stephens ako kapitán Flint, na stranu druhú je časť hercov nie práve najsympatickejšou či najlepšou voľbou, a tomu občas odpovedajú aj rozpačité herecké výrazy. Treba však brať ohľad na to, že prvý diel pôsobí len ako letmé zoznámenie sa s postavami, a to pravé orechové sa ako v deji, tak v hereckom potenciáli ešte len začne rozvíjať.
     Kladom je aj vynikajúca hudba Beara McCrearyho, ktorá navodí tú správnu atmosféru pobytu medzi zločinnou kompániou a naladí na vlnu veľkolepých námorných súbojov s epickým podtónom.K tomu si pridajte skvelú kameru a zopár zaujímavých postáv, a potenciál je na svete.
     Suma sumárum, pilotný diel pomerne milo prekvapil a navnadil, i keď občas pôsobil akoby bol tvorený takpovediac "za pochodu". Príbeh je však ešte len na štartovacej čiare, a je len otázkou času, kedy kapitán Flint stlačí spúšť a vyberie sa do ostrého boja.
7/10

Žiadne komentáre: