štvrtok 23. januára 2014

Vlk z Wall Street (The Wolf of Wall Street)

Produkcia: USA, 2013
Réžia: Martin Scorsese
Scenár: Terence Winter
Kamera: Rodrigo Prieto
Hudba: Howard Shore
Hrajú: Leonardo DiCaprio, Jonah Hill, Matthew McConaughey, Kyle Chandler, Jean Dujardin, Rob Reiner
Dĺžka: 180 minút
Prístupnosť: od 18 rokov

     Jordan Belfort sa za svojej doby stal hviezdou Wall Street. Obratom ruky sa stal z obyčajného predajcu zmrzliny najvýstrednejší multimilionár a zakladateľ nechvalne známej spoločnosti Stratton Oakmont, ktorý mal všetko, po čom túžil - nevynímajúc drogy, prostitútky a tie najbizarnejšie firemné zábavky, aké si dokážete predstaviť. Lenže všetko má svoj koniec...


     Martin Scorsese je jedným z najväčších a najvýznamnejších pojmov súčasnej kinematografie, ktorého filmy sa môžu tešiť nálepke zaručeného úspechu. Tú si získal svojím známym otvoreným prístupom ku kontroverzným témam (najčastejšie násiliu a kriminalite) a vysokou náročnosťou mnohých svojich filmov. Niet preto divu, že sú dnes viaceré považované za kult. Jeho kariéra sa dá rozdeliť na dve zásadné obdobia - minulé storočie, keď spolupracoval najmä s Robertom De Nirom, z ktorého spravil hviezdu, a vykročenie do nového milénia, keď úlohu jeho osobnej múzy preberá Leonardo DiCaprio. Svojou najnovšou snímkou i tak veľmi prekvapil - komédia uňho nie je častým žánrom, a takáto už vôbec nie.
     Zachováva si svoj tradične otvorený prístup, no toto je už úplne nová liga. Peniaze, drogy, akohol, prostitútky na každom kroku, párty za desiatky tisíc dolárov, hod trpaslíkom na terč - miestami to pomaly pripadá, že sa Scorsese na staré kolená zbláznil a natočil si svoj vlastný Hangover. Po príbehovej stránke je to však skôr Veľký Gatsby 21. storočia dotlačený do extrému. Vlk z Wall Street je nesmierne vulgárny, a ani sa za to nehanbí - jednoducho vám povie, že to takto na burze skutočne chodí. Alebo aspoň medzi tými najväčšími idiotmi, ktorí prišli na to, ako sa dá rýchlo zbohatnúť a roztočiť nekonečný žúr, ktorý trvá a trvá a trvá. Scéna s "mozgovou obrnou" hovorí za všetko.
     Napriek tomu sa stále jedná o nesmierne vypilovaní skvost s pevným scenárom a vynikajúcou réžiou, ktorý stavia na hereckých výkonoch hlavných predstaviteľov - a tí sú bez výnimky fantastický. Matthew McConaughey, Jonah Hill - ktorý je až prekvapivo vynikajúci, a hlavne prekonávajúci sa DiCaprio, ktorý zahral svoju postavu možno najlepšie s výnimkou Prekliateho ostrova a neprávom opomínaného Letca.
     Po troch hodinách sústavnej neskutočne vulgárnej životopisnej krimikomédie, v ktorej v skutočnosti hlavnú rolu nehrajú ani tak DiCaprio či peniaze, ale drogy, sa nebojím Vlka z Wall Street označiť za najlepší film roka a pevne verím, že DiCaprio konečne dostane svojho Oscara.
10/10

Žiadne komentáre: