streda 22. januára 2014

 Prerušený kruh (The Broken Circle Breakdown)

Produkcia: Belgicko, Holandsko, 2012
Réžia: Felix Van Groeningen
Scenár: Felix Van Groeningen
Kamera: Ruben Impens
Hudba: Bjorn Eriksson
Hrajú: Veerle Beatens, Johan Heldenbergh, Nell Cattrysse
Dĺžka: 111 minút
Prístupnosť: od 12 rokov

     Prerušený kruh je romantizujúcim dramatickým príbehom lásky medzi potulným muzikantom a spevákom Didierom, a mladou majiteľkou tetovacieho salónu Elisou, od ich prvého stretnutia, cez spoločne strávené roky až po tragickú udalosť, ktorá zmení ich životy na nepoznanie. Bez toho, aby som prezradil čokoľvek zásadnejšie, môžem celý dej novej snímky oceňovaného holandského režiséra Felixa Van Groeningena zhrnúť v jedinej vete. Na popis spôsobu, akým podáva príbeh dvoch zamilovaných ľudí, ktorí nedovolia ničomu ohroziť ich vzťah, a emócií, derúcich sa na povrch, je však potrebný väčší priestor.

     Prerušený kruh je veľmi civilným zobrazením vzťahu medzi mužom a ženou, no má toho v sebe ešte omnoho viac. I keď za hlavné postavy sú automaticky považovaní Didier, Elisa a prípadne ich malá dcéra Maybelle, je tu ešte štvrtá hlavná postava, ktorá hýbe celým dejom - a je ňou hudba. Hudba je prítomná v každej scéne, no nielen ako podkres - keďže je Didier hráčom na benjo a členom bluegrassovej skupiny, o hudbe sa rozpráva, diskutuje, rozoberá a v neposlednej rade Didier často vystupuje na pódium, neskôr spolu s Elisou ako speváčkou a sám túto čistú odnož pravého amerického country hrá. Bluegrass ovplyvňuje aj celý ich život - Didier je silne ideologicky orientovaný na západ a verí v ilúziu amerického sna, ktorú Amerika odjakživa šíri. Elisa jeho slepú vieru nezdieľa, no prispôsobuje sa jeho životnému štýlu - sprvu bývajú v karavane, a keď sa nejaký čas po svadbe Elisa dozvie, že je tehotná, postavia si dom. Je to perfektná ilustrácia ľudí ovplyvnených západnými ideami slobody nekonečných možností, no raz musí prísť nepríjemné prebudenie po páde na tvrdú dlážku reality. Tento moment nastáva vo filme dva razy - keď sa manželia dozvedia, že má malá Maybell rakovinu, a neskôr v najosobitejšej scéne celej snímky, keď Didier precitne a plne pochopí temnú stránku amerického sna. Po príbehovej stránke je Prerušený kruh intenzívnym emocionálnym zážitkom, ale v niektorých scénach sa bohužiaľ nevyhne citovému vydieraniu.
     Menším problémom, ktorý môže divákom spôsobiť zmätok, je pavučina dejových línií, ktoré sa spájajú a pretínajú na tých najnečakanejších miestach, a scenár potom chvíľami pôsobí, akoby len spájal jednotlivé scény dohromady. V podstate ide o to, že rozvíja niekoľko paralelných časových línií (jedna sleduje spoločný život Didiera a Elise prakticky od prvého zoznámenia, iná sa začína diagnostikovaním rakoviny u ich dcéry), a mierne chaoticky skáče medzi najrozličnejšmi výsekmi zo života hlavných postáv, bez upozornenia a akéhokoľvek poriadku. Pozornejší divák s tým nemusí mať veľký problém, no inému môže stačiť pár sekúnd nepozornosti, aby sa v deji stratil. Navyše ako som už povedal, Prerušený kruh zobrazuje len určité výseky z príbehu, a tak pôsobí menej komplexne a ucelene. Vo výsledku sa však stále jedná o značne nadpriemerný romantický hudobný snímok, akých je v našich končinách bolestne málo.
8/10

Žiadne komentáre: